Obezite Omurilik Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Modern insanın en büyük problemlerinden olan hareketsizlik ve buna bağlı gelişen obezite, yaşam kalitesini düşürdüğü gibi omurilik sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı açıklamaya göre Avrupa’da 2030’da ciddi bir obezite krizi yaşanacak. Türkiye’de de kadınların yüzde 73’ü, erkeklerin yüzde 68’i fazla kilolu olacak. Obeziteye karşı önlem alınmazsa bozulan omurilik sağlığı da başka bir krize yol açacak.

Hareketsizlik ve yanlış beslenme sonucu oluşan obezite,  vücutta birçok deformasyona yol açıyor. Obezite yaşam kalitesini düşürürken, başka hastalıklara da davetiye çıkarıyor.  Obeziteye bağlı olarak vücut ağırlığının artmasıyla birlikte omurilik sağlığının bozulması, karşılaşılan ciddi sağlık sorunlarının başında geliyor.  Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk, beklenen obezite kriziyle birlikte birçok kişinin omurga sağlığını kaybedeceğini vurguluyor.
Yatağa mahkum edebilir
Obezitenin yol açtığı omurilik rahatsızlıklarının yatağa mahkum edebileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk “Omurilik vücudun dengesini sağlayan ve vücudu ayakta tutan bir sistemdir. Bu sistem aşırı yükten zarar görebilir ve gün geçtikçe deformasyona uğrayabilir. Obezitenin yol açabileceği omurilik kanal daralması, bel bölgesinde bulunan dokuların kireçlenmesi ve buna bağlı ortaya çıkan zedelenmeler aşırı kilolu ve obezite teşhisi koyulan hastaları yatağa mahkum edebilir” uyarısında bulunuyor.

Sağlıklı beslenme ve sporla ayakta kalın
Obezitenin düşmanı olan sağlıklı beslenme alışkanlığı ve spor, omurga sağlığının da en yakın dostu. Prof. Dr. Çağatay Öztürk,“Vücut ağırlığını ortalama seviyelerde tutmak için alışkanlık haline getirilecek dengeli beslenme ve spor programları aynı zamanda omurilik sağlığını da koruyor. Bu noktada önemli olan hem beslenme hem de spor için uzman görüşünden faydalanmak. Obeziteyle mücadele ve omurilik sağlığını korumak için yaşam standartlarını düzeltmek gerekiyor” diyor.